Temp.architecture – Debat Nieuwe regels, nieuwe kansen

door | 29 feb 2012 | Presentatie | 0 Reacties

Het enorme oppervlak aan braakliggende bouwgrond en de grote hoeveelheid leegstaand vastgoed vragen om andere strategieƫn om de (her)ontwikkeling van ruimte in Nederland aan te pakken. Hoort bij deze nieuwe manier ook een andere regelgeving? Is het aloude bestemmingsplan nog wel het aangewezen juridisch kader om bijvoorbeeld kantoorpanden te transformeren en braakliggende bouwgrond anders te bestemmen? En als niet, welk alternatief kunnen we dan ontwikkelen? Tijdens dit debat zullen bestuurders, ambtenaren en ontwerpers met elkaar in gesprek gaan over deze vragen.

 

Maarten van Tuijl en Tom Bergevoet (temp.architecture) illustreren met voorbeelden de urgentie van een nieuwe werkwijze.

Maarten Engelberts

Maarten Engelberts deed deze presentatie terwijl hij werkzaam was bij Gemeente Den Haag.

Maarten Engelberts (jurist, gemeente Den Haag) gaat aan de hand van de Binckhorst in op de (on)mogelijkheden voor herontwikkeling binnen de huidige regelgeving. Edward Stigter (projectdirecteur Eenvoudig Beter, Ministerie van Infrastructuur en Milieu) gaat in op de crisis- en herstelwet en het programma ‘eenvoudig beter’, dat voortkomt uit de ambitie van het huidige kabinet tot een vermindering van regels.

Moderator Tarik Yousif gaat vervolgens in debat met de sprekers, het publiek en een aantal gasten: Johan Houwers (Tweede Kamerlid, VVD), Sander de Rouwe (Tweede Kamerlid, CDA), Duco Stadig (H-team), Wil van der Hoek (directeur Opdrachtgeving , gemeente Den Haag) en Jan Struiksma (voorzitter Instituut voor Bouwrecht).

Het debat is tevens de start van de presentatie ‘Nieuwe Ruimte voor de Stad’ van het Amsterdamse architectencollectief temp.architecture, dat nieuwe transformatiestrategieĆ«n voor de herontwikkeling van leegstaand vastgoed en braakliggende bouwgrond toont (t/m 25 maart 2012 te zien in de entreeruimte van Stroom).

Lees hier het verslag van het debat